Støtte til saltilpasning

Støtte til saltilpasning

Publisert av Marianne Beck Heien den 14.02.24.

Vi har i januar 2024 fått støtte til saltilpasning fra Sparebankstiftelsen DNB!


Det er stor interesse blant oss ansatte når saltilpasser Bente Johansen sjekker hester og saler

Saltilpasning er viktig for å sikre god hestevelferd. Hestenes fysikk endrer seg når de vokser, av trening, etter sommerbeite, eller om de har måttet hvile pga skade. Og salene kan slites av bruk. Vi ser jevnlig over at utstyret hestene går med passer, for å forebygge feilbelastninger og skader. Enkelte hester kan det være krevende å finne rett sal til, og det er mye som skal klaffe. Manke, skuldre, ryggrad, ribbein - salen skal ikke vippe, trykke eller klemme på noe.

Bente tegner for å vise hvor salen må og IKKE må ligge, samt hvor balansepunktet er på Millas rygg

I løpet av en arbeidsuke møter en rideskolehest ulike ryttere på forskjellig nivå og den utfører ulike treningsøkter. Fra rolige nybegynnertimer, til rideturer, dressur og sprang. Da er det viktig at hestene har utstyr som passer til arbeidet de skal utføre.

Her er det Milla som får prøve en ny sprangsal

Om en sal ikke passer, er det skadelig for hesten, ettersom belastningen fra salen og rytteren fordeles feil på hestens rygg. Om salen ligger slik at den hindrer hestens bevegelse, trykker på manken, ryggraden eller lenden, og rytteren blir sittende foran eller bak balansepunktet, så skaper det muskelspenninger, låste bevegelser og smerter for hesten. Det kan føles ubehagelig for rytteren. Hesten kan vise ubehaget gjennom atferdsendring, som å stoppe, rygge, bukke eller løpe, bli sint når man kommer med salen og lignende.

Nå var det Elvis, Milla og Blue som fikk en god og grundig sjekk av Saltilpasser og ergonomist Bente Johansen